Правові акценти. Кошти на утримання дитини, якщо чоловік і дружина не живуть разом

Правові акценти. Кошти на утримання дитини, якщо чоловік і дружина не живуть разом

Бувають випадки, що через різні життєві обставини подружжя розлучається чи не проживає разом, відповідно постає питання утримання дитини. Інформацією на цю тему ми попросили поділитися партнера рубрики «Правові акценти», начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислава Заваду (за безкоштовними консультаціями

Бувають випадки, що через різні життєві обставини подружжя розлучається чи не проживає разом, відповідно постає питання утримання дитини. Інформацією на цю тему ми попросили поділитися партнера рубрики «Правові акценти», начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Першого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ростислава Заваду (за безкоштовними консультаціями можна звертатися за адресою: м. Львів, вул. Г. Чупринки, 71; конт. тел.: (032)237-08-09).

  • Ростиславе, то що потрібно, щоб отримувати аліменти?
  • Відповідно до Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а у випадку, коли дитина продовжує навчання у вищому навчальному закладі – до закінчення навчання або до досягнення 23 років.

За домовленістю між батьками той із них, хто живе окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Якщо між батьками дитини існує згода щодо розміру і порядку сплати аліментів, то звертатись до суду потреби немає. В такому випадку між батьками складається договір про сплату аліментів на дитину, який завіряється нотаріально. Якщо ж такої згоди немає, то єдиний варіант – звертатись до суду. Варто зазначити, що досить поширеною є  хибна думка, що аліменти можна стягувати тільки після розлучення. Насправді кошти можна стягувати і під час перебування в шлюбі.

  • Який розмір аліментів може бути встановлений?
  • Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. Зараз законодавством встановлено, що розмір прожиткового мінімуму на дитину віком до 6 років становить 1559 грн., для дітей віком 6-18 років – 1944 грн.

  • Які обставини суд може враховувати при визначенні розміру аліментів?

– При визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

4) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

5) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

6) інші обставини, що мають істотне значення.

  • Яка відповідальність передбачена законодавством за несплату аліментів?
  • Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Повторне протягом року вчинення правопорушення тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

Якщо людина, яка зобов’язана сплачувати аліменти, допустить накопичення заборгованості в розмірі, що перевищує суму таких виплат за шість місяців, окрім направлення на «виконання суспільно-корисних робіт», до неї може бути застосовано тимчасове обмеження на право керування транспортними засобами. Також порушнику може бути відмовлено у праві виїзду за кордон, заборонено займатись полюванням та користуватись зброєю тощо. Зняти таке обмеження можна лише після повного погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Щодо введення обмеження на керування транспортними засобами є певні виключення: таке покарання не застосовуватиметься, якщо управління автомобілем є основним джерелом доходу боржника; якщо порушник є особою з інвалідністю першої або другої групи; у разі перебування боржника на військовій службі.

Також на державну службу категорії «А» і категорії «Б» не може бути призначена особа, яка має заборгованість зі сплати аліментів на утримання дитини в розмірі, який перевищує шість щомісячних платежів; несплата аліментів особою, яка займає державну посаду категорії «А» або «Б», і виникнення заборгованості в розмірі шести щомісячних платежів є причиною для зняття зі займаної посади.

visnyk
ADMINISTRATOR
PROFILE
Розмовляла Лариса КУБСЬКА

Дивіться також

Залишити коментар

Ваш email не буде опубліковано. Обов'язкові поля позначено *

Cancel reply

Останні новини